Manifestări de Advent în bătrâna Cetate

adventAdventul, este perioada anului care precede sărbătoarea Crăciunului. Mai precis, Postul Crăciunului, numit şi Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului, sau Advent, e o perioadă precedentă Crăciunului, şi care variază de la patru la şase săptămâni aproximativ, în funcţie de rit şi loc. Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, Postului Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe lângă abţinerea de la mâncărurile „de dulce” şi alte renunţări, în această perioadă sunt agreate şi programele liturgice în care un loc special îl ocupă colindele tradiţionale. În cadrul acestor manifestări tradiţionale de Advent, în bătrâna Cetate Sighişoara, duminică seara s-a desfăşurat Marşul Luminilor.
Marşul a început cu o slujbă ecumenică, gazdă fiind preotul Bruno Fröhlich. „Bun venit aici în Biserica Mănăstirii, care de 11 ani marchează în Cetatea Sighişoara în postul Crăciunului, vremea Adventului. Este un timp în care ne pregătim de un fapt care s-a întâmplat prin naşterea lui Isus Hristos în Bethleem. Prin acest marş al luminilor, creştinii de confesiuni diferite în mod simbolic duc lumina din biserică în cetate şi prin cetate. Doresc tuturor o seară binecuvântată!” Cu credinţă şi evlavie în suflet participanţii la Marş au străbătut cetatea cu lumânări aprinse, şi s-au oprit la cele trei biserici din cetate, la primărie şi la Liceul Joseph Haltrich pentru a se ruga şi colinda.  S-au rostit rugăciuni pentru autorităţi, pentru elevi şi cadre didactice iar la Biserica din Deal preotul Johannes Halmen, a închinat rugăciunile celor în nevoi şi celor care au grijă de ei. În cadrul evenimentului a avut loc un scurt program artistic susţinut de Corul Gospel precum şi de elevii flautişti de la Liceul Joseph Haltrich. Ca de fiecare dată evenimentul s-a încheiat într-o notă de sărbătoare, la Casa de pe Stâncă cu un ceai şi o prăjiturică în sunete armonioase de colinde.
După ce zilele trecute, Cetatea Sighişoara a fost luminată în tradiţionalul Marş al Luminilor, săptămâna aceasta va fi rândul Concertului Ecumenic să întregească seria manifestărilor dedicate Adventului la Sighişoara. Concertul va avea loc în Biserica Mănăstirii din Cetate, joi 20 decembrie de la ora 18.00 şi va cuprinde colinde tradiţionale din culturi diferite, în limbi diferite, unind creştinii în spiritul sărbătorii Crăciunului. În programul concertului ecumenic au fost incluse coruri ale bisericilor istorice şi neoprotestante din oraş, dar şi grupuri vocale ale diverselor ONG-uri din zonă. An de an, aceste două manifestări sunt nelipsite de Advent. Ele dau farmec sărbătorilor de iarnă în bătrâna Cetate Sighişoara.

Acest articol a fost publicat în Ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu